γιώργος μπούχλης ορθοπεδικός αμπελόκηποι αθήνα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Οδηγίες πριν χειρουργηθείτε
Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου παραμείνετε νηστικός και διψασμένος ώστε να οδηγηθείτε στο χειρουργείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ο προεγχειρητικός σας έλεγχος μπορεί να γίνει το ίδιο πρωινό η σε κάποια από τις αμέσως προηγούμενες ημέρες αφού συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.

Μην ξεχάσετε να αναφέρετε στον γιατρό σας οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε η κάθε σημαντική πληροφορία που αφορά την υγεία σας όπως πχ αλλεργίες σε φάρμακα, προηγούμενα χειρουργεία κλπ.

Για κάποιες παθήσεις όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα ίσως απαιτηθεί προηγουμένως ρύθμιση προκειμένου να οδηγηθείτε στο χειρουργείου.

Προγραμματίστε τις υποχρεώσεις σας ώστε να είστε συνεπείς στις μετεγχειρητικές οδηγίες και στον απαραίτητο χρόνο για την ανάρρωση σας ανάλογα με την πάθηση.

Μετά το χειρουργείο
Ακολουθείστε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού σας. Πολλές φόρες απ` αυτό θα κριθεί η επιτυχημένη έκβαση της πάθησης σας
Οι φαρμακευτικές οδηγίες είναι προσωπικές και αφορούν μονό εσάς και την περίπτωση σας.

Μείνετε προσκολλημένοι σε αυτές όπως αναφέρονται στη συνταγή σας.
Κρατείστε το χειρουργημένο χέρι κρεμασμένο στη «κούνια» και ακόμα καλύτερα «να κοιτάει τον ουρανό». Ενώ το χειρουργημένο πόδι για τις πρώτες μέρες, πρέπει να βρίσκεται πάνω σε σκαμνάκι ή ακόμα καλύτερα σε δυο μαξιλάρια και εσείς να είστε ξαπλωμένοι.

Αμέσως μετά το χειρουργείο το χέρι η το πόδι σας μπορεί να είναι μουδιασμένο επί πολλές ώρες. Αυτό κυρίως οφείλεται στην φροντίδα μας, με τοπικό αναισθητικό, δηλαδή να σας παρέχουμε τοπική αναισθησία άρα και αναλγησία για τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες που αναμένετε ο πόνος να είναι ισχυρότερος. Συνεπώς μην ανησυχείτε εάν έχετε μουδιασμένο χέρι η πόδι μετά το χειρουργείο. Μετά τα πρώτα 24ωρα το μούδιασμα θα υποχωρήσει.

Τηρείστε τα ραντεβού σας με συνέπεια!!! Έτσι θα επωφεληθείτε της επαφής με το γιατρό σας με τον μεγαλύτερο δυνατό διαθέσιμο χρόνο, χωρίς άγχος ενώ η συχνή επαφή μπορεί να προλάβει επιπλοκές, λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα.

Το τραύμα, σε γενικές γραμμές ακολουθεί σε όλους μας την ιδία πορεία. Περίπου σε 8-10 ημέρες αφαιρούμε τα ράμματα και το τραύμα είναι έτοιμο να βραχεί. Περίπου ένα μήνα μετά η χειρουργική τομή «φουσκώνει» γίνετε κόκκινη και είναι ευαίσθητη. Αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος . Θα υποχωρήσει περίπου στον ενάμιση μήνα. Μπορείτε να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία με τοπική ισχυρή μάλαξη καθώς και διατάσεις στα κινούμενα μέρη της περιοχής.

Σκόπιμο είναι τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες να θερμομετρήστε ανά 12ωρο. Για κάθε αλλαγή πάνω από 38 βαθμούς ενημερώστε τον γιατρό σας.
Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, μη ξεχνάτε ότι η Κλινική με τους συνεργάτες της καλύπτει όλους τους ασθενείς των γιατρών της, 24 ώρες το 24ωρο.

Ζητείστε από το τηλεφωνικό κέντρο της Κλινικής να σας συνδέσουν με τον εκάστοτε εφημερεύοντα γιατρό για να πάρετε οδηγίες.
Μετά το χειρουργείο η διατροφή σας είναι ελεύθερη. Αποφύγετε όμως τα οινοπνευματώδη. Παρουσιάζουν συνέργια με πολλά φάρμακα ενώ εμποδίζουν την απορρόφηση άλλων από το γαστρεντερικό.

Τέλος δυο λέξεις για την φυσιοθεραπεία. Σχεδόν στο σύνολο τους, οι παθήσεις του μυοσκελετικού απαιτούν εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία. Εάν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες να συνεργαστείτε με τους πεπειραμένους συνεργάτες μας τουλάχιστον φροντίστε να έχουμε επαφή με τον δικό σας φυσιοθεραπευτή, ώστε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σας ευχόμαστε καλή ανάρρωση!

Δρ. Γεώργιος Μπούχλης – Χειρουργός Ορθοπαιδικός