Neural Therapy: Η μεγάλη δύναμη της μικρής βελόνας

neural therapy μπούχλης ορθοπεδικός

Τι είναι η Neural Therapy;

Η Neural Therapy (ΝΤ) είναι η διαγνωστική και θεραπευτική χρήση των τοπικών αναισθητικών. Για τον σκοπό αυτό η ΝΤ χρησιμοποιείται αποκλειστικά προκαϊνη ή λιδοκαϊνη χωρίς καμμία πρόσμιξη άλλης φαρμακευτικής ουσίας. Στόχος της ΝΤ είναι η αντιμετώπιση τοπικών ή και γενικότερων διαταραχών του οργανισμού όπως πόνος, λειτουργικές διαταραχές οργάνων, διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, χρόνιες φλεγμονές. Η συνάφεια και η συγγένειά της με την κλασσική – συβατική ιατρική αποτελεί την ιδιαιτερότητά της. Ανακαλύφθηκε τυχαία ως παρενέργεια μιας θεραπείας της συμβατικής ιατρικής. Η Neural Therapy είναι μια ολιστική μορφή θεραπείας.

Ο οργανισμός βρίσκεται σε μια αντιπαράθεση με περιβαλλοντικές επιρροές (στρεσογόνους παράγοντες) και διαρκώς προσαρμόζεται σ’ αυτές. Το σύνολο όλων αυτών των διαδικασιών προσαρμογής το ονομάζουμε αυτορρύθμιση. Οι θεραπευτές που εφαρμόζουν τη μέθοδο της Neural Therapy είναι της άποψης ότι πολλές ασθένειες δημιουργούνται μέσα από διαταραχές αυτής της αυτορρύθμισης.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ένα απλό κόψιμο στο δάχτυλο πονάει στην αρχή. Μετά από μερικές ώρες όμως σχεδόν δεν το προσέχουμε πια, παρόλο που δεν έχει επουλωθεί ακόμα. Εδώ μας βοηθάει ο ρογανισμός μας με τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης που διαθέτει. Απομακρύνει την προσοχή μας από την περαιτέρω εξέλιξη του συμβάντος, μειώνει την κινητικότητα του δακτύλου μέσω μεταβολών της δραστηριότητας των μυών της περιοχής και ξεκινάει αυτόματα τις διαδικασίες επούλωσης. Ενώ συμβαίνουν αυτά, εμείς μπορούμε να ασχοληθούμε σχεδόν ανενόχλητα  με τα καθημερινά. Στο παρασκήνιο όμως ο οργανισμός μας πρέπει να φέρει εις πέρας και άλλα καθήκοντα, μια που έχει αλλάξει η τροφοδότηση με νεύρα και αγγεία της περιοχής καθώς και η ποιότητα των ιστών λόγω της δημιουργίας ουλής. Το σώμα πρέπει να μάθει να ζει με αυτές τις καινούριες συνθήκες.

Στη διάρκεια της ζωής μας βιώνουμε πολλές καταστάσεις και επιβαρύνσεις τέτοιου τύπου. Η Neural Therapy τις ονομάζει πεδία διαταραχής. Παρόλο που συνήθως δεν τα αντιλαμβανόμαστε, μπορούν να είναι συνυπαίτια για διάφορες διαταραχές ή να εμποδίζουν την ίαση τους. Η μεγαλύτερη δυσκολία εδώ είναι ότι ο μη ειδικός συχνά δεν μπορεί με την πρώτη ματιά να διακρίνει κάποια σχέση ανάμεσα στις ενοχλήσεις και στα ενδεχόμενα πεδία διαταραχής.

Πως δρα η Neural Therapy;

Στη μέθοδο της Neural Therapy γίνεται έγχυση με τοπικά αναισθητικά (Προκαϊνη 1% ή Λιδοκαϊνη 1% χωρίς καμμία πρόσμιξη) σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Σ’ αυτή την περίπτωση στόχος δεν είναι η τοπική αναισθησία αλλά ο επηρεασμός των συστημάτων αυτορρύθμισης. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με εγχύσεις σε περιοχές και σημεία του δέρματος, των μυών και των νευρων καθώς και στην περιοχή πεδίων διαταραχής όπου αυτό είναι δυνατό. Εφόσον παρουσιαστεί ανακούφιση ή άμεση απαλλαγή από τις ενοχλήσεις (Φαινόμενο του δευτερολέπτου κατά Huneke), αυτό ερμηνεύεται ως βελτίωση ή εξομάλυνση της διαταραχής της αυτορρύθμισης. Η αρχική επιδείνση που παρουσιάζεται μερικές φορές θεωρείται επίσης θετική αντίδραση στη θεραπεία, παραπέμπει ωστόσο σε μια πιο εκτεταμένη διαταραχή.

Πως γίνεται η θεραπεία με τη μέθοδο της Neural Therapy;

Μετά τη λήψη του ιστορικού μέσα από την οπτική γωνία μεθόδου της Neural Therapy (βλέπε κατωτέρω), ο γιατρός θα σας εξετάσει ενδελεχώς. Η σημαντικότερη τεχνική εξέτασης είναι ηη ψηλάφηση του σώματος σας με τα χέρια. Εδώ ο θεραπευτής διαπιστώνει μεταβολές της κατάστασης του δέρματος, των υποκείμενων στρωμάτων (συνδετικός ιστός) και μυών, και μπορεί έτσι να αντιληφθεί διαταραχές της αυτορρύθμισης, που είναι και οδηγά σημεία για τη θεραπεία. Για περαιτέρω αποσαφήνιση μπορούν να αξιολογηθούν και άλλα κλινικά ευρήατα, καθώς και κάποιες παρακλινικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα ακτινογραφίες ή εργαστηριακές αναλύσεις.

Για την εφαρμογή της θεραπείας χρησιμοποιούνται σύριγγες με ειδικές λεπτές βελόνες. Ο πόνος κατλα τη θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστος, και πείθει ακόμα και ασθενείς που φοβούνται, ότι η ένεση είναι ακίνδυνη,

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα μικρό διάλειμμα ανάπαυσης. Ως αντίδραση στη συνεδρία της Neural Therapy μπορεί να παρουσιαστεί μια απροδική ελαφρά ζάλη που όμως σύντομα υποχωρεί. Τα αντανακλαστικά μπορεί να επηρεαστούν γαι μια έωας δύο ώρες μετά από την θεραπεία.

Ακόμα και μια βραχύχρνη επιδείνωση των συμπτωμάτων που μπορεί να παρουσιαστεί κάοιες φορές, αποτελεί κατά βάση θετική ένδειξη. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ενημερώστε το γιατρό σας, διότι αυτό αποτελεί σημαντικό κλινικό στοιχείο για τη συνέχεια της θεραπείας. Παρακαλείσθε να κρατήσετε σημειώσεις για αλλαγές της κατάστασης της υγείας σας την ημέρα της αγωγής και τις επόμενες ημέρες, και να τις προσκομίσετε στο επόμενο ρανεβού!

Μερικές φορές μία και μόνη συνεδρία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εξαφάνιση των συμπτωμάτων (Φαινόμενο Δευτερολέπτου κατά Huneke). Συνήθως όμως χρειάζεται αρκετές συνεδρίες για ένα μονιμο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Εάν πάσχετε από χρόνια προβλήματα ή έχετε προσβληθεί από αρκετλες παθήσεις, η θεραπεία θα επικεντρωθεί αρχικά στις ενοχλήσεις που σας απασχολούν πιο έντονα την δεδομένη στιγμή.

Πότε εφαρμόζεται η Neural Therapy;

Η Neural Therapy εφαρμόζεται πιο συχνά για τη θεραπεία καταστάσεων πόνου όπως π.χ. οσφυαλγία, αυχεναλγία, επικονδυλίτιδα, ημικρανία κτλ. Εάν υπάρχουν ήδη μη αναστρέψιμες οργανικές βλάβες όπως π.χ. εκφυλιστικές αλλοιώσεις αρθρώσεων, η Neural Therapy μπορεί να συνεισφέρει στην ανακούφιση από του ςπόνους και τη βελτίωση της κινητικότητας. Αλλά και στη θεραπεία προβλημάτων του αυτοάνοσου ΝΣ, όπως π.χ. αϋπνία ή παροξυσμική ταχυκαρδία, η Neural Therapy μπορεί να βοηθήσει μετά βέβαια από μια αποσαφήνιση του συμβάντος μέσω της συμβατικής ιατρικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ:

 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΦΑΛΗΣ-ΩΡΛ

ΚΕΦΑΛΗ: Κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανία, αυχενογενής κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου

ΜΑΤΙΑ: Φλργμονώδεις παθήσεις των οφθαλμών, διαταραχές της παραγωγής δεκρύων, διαταραχές της κινητικότητας των βλεφάρων.

ΜΥΤΗ: Φλεγμονώδεις ή αλλεργικές παθήσεις της ρινός ή των παραρρινίων κόλπων.

ΩΤΑ: Φλεγμονώδεις παθήσεις των ώτων, εμβοές.

 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗΣ ΠΑΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

Χρόνια αμυγδαλίτιδα, χρόνια λαρυγγίτιδα, χρόνια βραχνάδα, αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό, χρόνιος μη παραγωγικός βήχας (ξερόβηχας).

 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΑΡΙΟΧΗΣ
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Η ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ταχυκαρδία, αλλργική βρογχίτιδα, χρόνια βρογχίτιδα, υποστηρικτικά στο βρογχικό άσθμα, μεσοπλεύριες νευραλγίες.

 • ΚΟΙΛΙΑ

Γαστρεντερολογικές διαταραχές από διάφορες αιτίες (γαστρίτιδα, προβλήματα στο συκώτι και στη χολή, διαταραχές στο πάγκρεας, διαταραχές της πέψης).

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Χρόνια υποτροπιάζουσα κυστίτιδα, χρόνια προστατιτίδα, ευερέθιστη κύστη.

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΦΛΕΓΜΟΝΟΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:

Πόνοι και κινητικοί περιορισμοί στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης (οσφυαγλία, ισχιαλγία, whiplash syndrome) και των αρθρώσεων (προβλήματα στις αρθρώσεις των ώμων, των αγκώνων, των ισχίων των γονάτων κλπ).

Καταπρϋντική επίδραση σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρώσεων ή σε καταστάσεις ως συνέπεια φλεγμονοδών παθήσεων των αρθρώσεων.

Προβλήματα μετά από ακρωτηριασμούς.

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΣ

Διαταραχές της εφίδρωσης, αιμάτωσης, θερμορύθμισης, ύπνου, υποστήριξη σε κλιμακτηριακά προβλήματα, ποστήριξη σε διαταραχές του θυμικού.

 • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΥΛΕΣ

Ποιος επιτρέπεται να ασκεί τη Neural Therapy;

Η Neural Therapy απαιτεί μια ειδική εκπαίδευση και έμπειρους θεραπευτές. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από ιατρούς όλων των κλινικών ειδικοτήτων και οδοντιάτρους. Η εκπαίδευση διαρκεί τουλάχιστον 2 έτη και αποπερατώνεται με την απόκτηση διπλώματος. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEURAL THERAPY ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ www.neuraltherapy.gr

Όρια της Neural Therapy

Η Neural Therapy μπορεί να εφαροστεί καλύτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πιθανότητα αποκατάστασης (διαταραχές της αυτορρύθμισης και όργανα χωρίς παθομορφολογικές αλλοιώσεις). Σε σοβαρές βλάβες αρθρώσεων, μη αντιστρεπτές ανατομικές βλάβες οργάνων, κακοήθεις όγκους ή κληρονομικές παθήσεις μπορεί να συμβάλλει ως υποστηρικτική-παρηγορητική θεραπεία, όμως δεν μπορεί να επιφέρει ίαση!

Αντενδείξεις

 • Υπερευαισθησία (αλλεργία) στα τοπικά αναισθητικά (πολύ σπάνια)
 • Καρδιακές αρρυθμίες και κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί (κυρίως AV Block II και ΙΙΙ)
 • Μυασθένεια (μυϊκή πάθηση που παρουσιάζεται σπάνια)

Συχνές ερωτήσεις για την Neural Therapy

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΑΓΩΓΗ;

Για προβλήματα που έχουν μικρό ιστορικό αρκεί συνήθως μια σύντομη θεραπεία (λίγες ημέρες έωας εβδομάδες). Για προβλήματα που διαρκούν περισσότερο ή για χρόνιες παθήσεις είναι συχνά απαραίτητες 1-2 συνεδρίες την εβδομάδα για αρκετούς μήνες, για να επιτευχθεί σταθερότητα. Η Neural Therapy είναι κατάλληλη και ως μακροχρόνη συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων πόνων, αφού δεν βλάπτει τον οργανισμό ακόμα και με μακροπρόθεσμη εφαμοργή.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ ΜΟΥ;

Καταρχήν ναι, όμως κατά κανόνα έχουν άλλο στόχο, και μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα φάρμακα στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε συγκάλυψη του προβλήματος, χωρίς να εξαλείφουν τα αίτια. Μπορούν να παρουσιάσουν πολυάιθμες παρενέργειες (π.χ. στο γαστρεντερικό σύστημα, στο δέρμα, στον μυελό των οστών κλπ). Στόχος της Neural Therapy είναι η εξάλειψη του αιτίου, και με εξαίρεση τον πόνο από την ένεση, αυτή η μέθοδος πολύ σπάνια έχει παρενέργειες. Εάν είναι αναπόφευκτη η λήψη φαρμάκων, τότε η θεραπεία με τη μέθοδο της Neural Therapy μπορεί να συμβάλλει σε μια σημαντική μείωση της απαιτούμενης δοσολογίας προστατεύοντας σημαντικά όργανα μεταβολισμού και απέκκρισης των φαρμάκων όπως για παράδειγμα ο ήπαρ και τα νεφρά.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ Ή ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Ναι, αλλά ανάλογα την ένταση της θεραπείας συνιστάται ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης από 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την εφαρμογή. Παρατηρείστε πόση ώρα επηρεάστηκαν τα αντανακλαστικά σας μετά τις πρώτες συνεδρίες. Όσο αισθάνεστε αβέβαιοι, δεν θα πρέπει πάντως να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή να χειριστείτε περίπλοκα μηχανήματα.

ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ:

Προηγούμενα νοσήματα, χειρορυγικές επεμβάσεις, ουλές (ακόμα και ουλές από εμβολιασμούς και από εγκαύματα), τραύματα που δεν απουλώνονται καλά, προβλήματα της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής, διαταραχές που γίνονται αντιληπτές με την αλλαγή του καιρού κλπ. Καλύτερα να πάρετε μαζί σας γραπτές σημειώσεις, μια που δεν μπορεί κανείς πάντα να τα θυμάται όλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:

Αλλαγή των συμπτωμάτων, δηλαδή βελτίωση ή παροδική επιδείνωση, καθώς και μετατόπιση των συμπτωμάτων σε άλλες περιοχές του σώματος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

Αλλεργία στα τοπικά αναισθητικά (π.χ. μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο), καρδιακές αοθήσεις, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η Neural Therapy δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παροχών των Ταμείων Υγείας.

Η αμοιβή για μια θεραπεία με τη μέθοδο της Neural Therapy αντιστοιχεί κατά κανόνα στην αμοιβή ενός ιδιώτη γιατρού. Η αμοιβή για την πρώτη επίσκεψη θα είναι λόγω μεγαλύτερης διάρκειας κατά κανόνα υψηλότερη από τις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν.

Ιστορική αναδρομή

Ο HEAD έβαλε στα τέλη του 19ου αιώνα τα θεμέλια των θεραπευτικών παρεμβάσεων που στηρίζονται στον επηρεασμό των μηχανισμών αυτορύθμισης. Περιέγραψε ζώνες του δέρματος οι οποίες είναι συνδεδεμένες με εσωτερικά όργανα (Μεταμερική Αντανακλαστική Μονάδα – Βάση της φυσικής ιατρικής).

Το 1925 οι αδερφοί Huneke παρατηρούν ότι η ενδοφλέβια και περιαγγειακή έγχυση προκαϊνης φέρνει άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα σε κρίσεις ημικρανίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αδελφοί Huneke συστηματοποίησαν τη χρήση της προκαϊνης για θεραπευτικούς σκοπούς κάνοντας διηθήσεις τοπικά σε επώδυνες δομές (συνδέσμους, αρθρώσεις, μύες), περιαγγειακά, περιγαγγλιακά, ή κοντά σε στελέχη περιφερικων νεύρων. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους αναισθησιολόγους στην περιοχική αναισθησία, με θεραπευτικά αποτελέσματα που εκτείνονταν χρονικά πέρα από το χρόνο δράσης του τοπικού αναισθητικού. Υπέθεσαν ότι το ανατομικό υπόστρωμα της δράσης του τοπικού αναισθητικού είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και δημοσίευσαν τις εμπειρίες τους με τη θεραπευτική χρήση της προκαϊνης το 1928.

Ττο 1940 ο F. Huneke παρατήρησε κάτι εντελώς κανούριο. Μια ασθενής με χρόνια επώδυνη διαταραχή στον αριστερό ώμο την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να βοηθήσει με τοπική και περιοχική θεραπεία τον επισκέφτηκε ξανά στο ιατρείο του με ένα νέο πρόβλημα. Η ασθενής ανέφερε ότι η ουλή που έφερε στην δεξιά της κνήμη από οστεομυελίτιδα που πέρασε σαν παιδί, είχε επαναδραστηριοποιηθεί και εμφάνιζε φλεγμονή. Ο Huneke γνωρίζοντας τη θεραπευτική δράση της προκαϊνης στις φλεγμονές διήθησε την περιοχή με προκαϊνη. Αμέσως μετά η ασθενής παρατήρησε ότι ο πόνος από τον αριστερό ώμο εξαφανίστηκε και ότι η κινητικότητα της άρθρωσης είχε αποκατασταθεί. Ο Huneke υπέθεσε ότι η ταχύτητα της απελευθέρωσης από τα επώδυνα συμπτώματα υποδήλωνε αφ’ ενός μεν την ανάμειξη του νευρικού συστήματος, αφ’ ετέρου το ότι η περιοχή της ουλής με κάποιο τρόπο συντηρούσε και ήλεγχε την κατάσταση στον ώμο.

Έτσι γεννήθηκε η έννοια του πεδίου διαταραχής και η θεραπευτική χρήση της τοπικής αναισθησίας εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό σαν Neural Therapy.

Μεταπολεμικά η μέθοδος αναπτύχθηκε ιδιαιτέρα στην Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία και αργότερα και άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Βουλγαρία), στην Τουρκία, καθώς και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρόσφατα η μέθοδος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. και τιν Καναδά.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα με την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEURAL THERAPY ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ το 2009.

Μέσα από μια συνεχώς εξελισσόμενη πορεία που συμβαδίζει με τις έρευνες της κλασικής ιατρικής η NEURAL THERAPY προσφέρει σήμερα μια ολοκληρωμένη θεραπευτική διαδικασία, η  οποία υποστηρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τους μηχανισμούς αυτοϊασης του οργανισμού, βοηθάει στη βελτίωση του αμυντικού συστήματος και τελικά αυξάνει την ποιότητα ζωής.